+31(0) 20 627 1017

info@dextervisions.nl

Ziel in zorg

Ziel in zorg

foto van Ziel in zorg

Ziel in de Zorg

Een nieuwe toekomst voor de zorgsector

We transformeren naar een nieuwe samenleving met andere tijdbestedingen, andere machtsverhoudingen, andere visies op bezit en gezondheid en andere gevoelens bij de traditionele invulling van solidariteit.  Technologische disrupties vanuit o.a. Silicon Valley en de Singularity University dwingen innovatie af. De technologische vooruitgang kent straks winnaars of verliezers. Adaptievermogen, flexibiliteit, inlevingsvermogen en het vermogen snel samenwerkingen aan te gaan bepalen voor een belangrijk deel de uitkomst hiervan. Vasthouden van de menselijke maat én omarmen en implementeren van de nieuwe technologie zijn daarbij belangrijke uitdagingen. Hoe zien ziekenhuis en artsenpraktijk van de toekomst er uit? Die verandering  gaat verder dan een instrumentele benadering waarbij de gewenste uitkomst bijvoorbeeld een app is. Het gaat over de impact van de (digitale) transformatie van de maatschappij en hoe deze in de zorg gestalte moet krijgen in combinatie met de invulling van de Triple Aim (betere zorg, betere patiëntbeleving, lagere kosten). Wat heeft dat voor consequenties voor zorgverleners, patiënten, organisaties, praktijken en hun werkwijzen?  En wat betekent dit voor de menselijke maat? 

5 Jaar later

Trendwatcher Adjiedj Bakas publiceerde in 2011 het veelbesproken boek “De Toekomst van Gezondheid”.  In de zorgsector werden er van dit boek meer dan 60.000 exemplaren verkocht en het werd omarmd door zorgvernieuwers.  Veel van wat erin staat is inmiddels uitgekomen. Het is nu tijd voor een opvolger. Het nieuwe boek “Ziel in de Zorg” verschijnt in november 2016.  Hoe kan de zorgdienstverlening omgebogen worden? Om stakeholders die van invloed zijn op het functioneren van de zorgsector op weg te helpen, komt Bakas nu met een splinternieuwe opvolger. Hij bevroeg insiders en outsiders in de zorgsector en verweeft hun toekomstvisies- en ideeën met de belangrijke trends. Zo ontstaat een boek dat “best of several worlds” is. 

Minister Edith Schippers schrijft het voorwoord

Over Bakas’ vorige zorgtrendboek schreef de minister dat ze het buitengewoon inspirerend vond. Reden om voor de opvolger het voorwoord te schrijven. Bakas spiegelt de toekomst ook aan de plannen van verzekeraar VvAA, de Nationale Zorg Autoriteit (NZA), technologiebedrijven als IBM en Cisco, wetenschappers van  VUmc en de Universiteit Wageningen, maar ook van bottom-up-bewegingen als Wij Samen voor Elkaar van Mickey Huibregtsen, de oud-topman van McKinsey. 

Een kijkje in de toekomst…

De technologisering van zorg zet door de komende tijd. IBM’s Watson helpt daaraan mee, maar er komen ook meer zorgapps. Chips, geïmplanteerd in het lichaam kunnen hoge bloeddruk omlaag brengen of slaapapneu beheersbaar maken. Er komen meerdere verzekeringssoorten aan, passend bij leefstijlen. Waardig leven en sterven wordt de norm.  De trend van massale politieke bewustwording, die gaande is sinds de jaren ’70 van de vorige eeuw (en toen al gesignaleerd door de Pools-Amerikaanse politicoloog Zbigniew Brezinski, tevens de vroegere veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Jimmy Carter. Zijn boodschap heeft heden ten dage niets aan actualiteit ingeboet en het is met goede reden dat de inmiddels 88-jarige Brezinski haar nog steeds uitdraagt. Burgers – zo je wilt ‘het volk’ – voelen zich en masse politiek buiten spel gezet, zo stelt Brezinski, en ontwikkelen een nieuw politiek en maatschappelijk bewustzijn op basis waarvan ze stappen ondernemen om ingrijpende politieke, maatschappelijke en economische veranderingen af te dwingen. Hun wensen definiëren ze meestal als een reactie op wat zij ervaren als de ongewenste invloed van stakeholders die de politieke en maatschappelijke status quo in stand probeert te houden. Aangezien zorg voor de mensen ene belangrijk issue is zullen zij zeker in de zorgsector een revolutie afdwingen, zo waarschuwen ook zorgvernieuwers.  Bottom-up-bewegingen van patiënten zullen de autonomie van de patiënt echt  gaan realiseren. Maar democratisering van kennis neemt ook toe, zie de vele medische websites die patiënten raadplegen voor ze naar de dokter gaan, of die ze als second opinion gebruiken gedurende een behandeltraject.  Er komt een vervaging aan tussen reguliere en alternatieve zorg, mede afgedwongen door de nippies (=nieuwe hippies) uit Silicon Valley. Food&Health wordt een dwingende combinatie: als we anders gaan eten voorkomen we veel ziekten. Nu al kan diabetes 2 door een ander dieet teruggedrongen worden. Dat gebeurt straks op een nog grotere schaal. Nu betalen we nog de dokter om ons beter te maken, straks betalen we de boer opdat die ons gezond houdt. Hoe verandert de praktijk van zowel huisarts als specialist?  Hoe veranderen zorginstellingen? Zorgverzekeringen? Welke plaats hebben medicijnen in de zorgsector van straks en wat gebeurt er allemaal in de farma?  Daarover gaat dit splinternieuwe boek.

Nieuwe lezing                                              

Bakas komt ook met gloednieuwe lezingen over de toekomst van gezondheid.

Samenwerken?

Samenwerken is het sleutelwoord van deze tijd. Dat gebeurt ook in en rondom dit boek, een product van co-creatie en co-makership. VUmc en VvAA organiseren acties rondom het boek voor hun achterban, andere stakeholders in de zorg kiezen weer voor een andere manier van samenwerking met het team van Bakas.  Er kan een boekenaktie met korting komen voor uw medewerkers, zoals het VUmc en de VvAA organiseren. U kunt denken aan een lezing in combinatie met boeken. U kunt eventueel een column in het boek verwerven. Heel veel mogelijkheden.

Nieuwe lezing

Bakas komt ook met gloednieuwe lezingen over de toekomst van gezondheid. Meer weten? Bel of mail ons:

info@bakas.nl

020-6271017

En vraag naar Ralph Uittenbogaard

© 2021 DEXTER VISIONS Website door: Gibreto