+31(0) 20 627 1017

info@dextervisions.nl

Trends 2021

Trends 2021

foto van Trends 2021

Trends 2021, het Jaar van de Os,

2020, volgens de Chinese dierenriem het Jaar van de Rat, zou zoals ik in de zomer van 2019 correct voorspelde, het jaar van ziekte en economische recessie worden. What’s next? 2021, het Jaar van de Os, wordt een jaar van voortploeteren, zowel voor burgers als ondernemers. Wie de kracht en het doorzettingsvermogen van de os heeft, heeft een prima jaar. Voor klagers wordt het niet fijn. Ontklagen en ontbozen dus, mensen. De Os staat bekend om zijn robuustheid, gezondheid, werklust, betrouwbaarheid, kracht, vastberadenheid en eerlijkheid. Maar het is ook een koppig beessie, en niet zo’n goede communicator. Al deze eigenschappen komen terug in 2021. Het wordt een jaar voor doorzetters, de sterken, de koppigen. En er zullen de nodige communicatiestoornissen optreden. Bekende Ossen zijn: Vincent Van Gogh, Walt Disney, Margaret Thatcher.

Big Tech.

De macht van de tech-giganten is de afgelopen tijd enorm gegroeid. Maar nu nadert het moment waarop overheden ze gaan opknippen in kleinere bedrijven, zoals in de geschiedenis al eerder gebeurde met bijvoorbeeld Bell en Standard Oil. Denk dan aan bedrijven als Airbnb, Tencent, Alibaba, Amazon, Apple, Facebook, Google, Microsoft, Netflix en Uber. Hun dominantie in cyberspace is overheden, de grote winnaars van de corona-pandemie, immers een doorn in het oog. Al in 2020 begon de Amerikaanse regering hierop voor te sorteren. Dat Jeff Bezos, Mark Zuckerberg, Tim Cook en Google/Alphabets Sunder Pichai in 2020 in het Amerikaanse parlement in het beklaagdenbankje kwamen te zitten, is van historisch belang. Dit was het begin van het opbreken van Big Tech. Ook de Chinese overheid is onrustig over de macht van Alibaba en Tencent.

De voorlieden van de tech-giganten mogen dan in het Amerikaanse Congres verschijnen, maar zij weten zelf dat ze een grote politieke macht hebben opgebouwd. Ik heb geen cijfers kunnen vinden over bijvoorbeeld de mate waarin deze bedrijven de Amerikaanse presidentsverkiezingen financieren in ruil voor bescherming van hun belangen in de komende presidentsperiode. Daarenboven is de digitale kennis van overheden en congresleden beperkt, waardoor deze bedrijven hun gang kunnen gaan. Het lijkt er op dat de verhoudingen gaan verschuiven, ook in China.

Finance.

De Amerikaanse dollar is al sinds jaar en dag de wereldreservemunt. In 2021 komen voor het eerst barsten in de dominante positie van de dollar, maar hij valt niet, want niemand heeft daar belang bij, ook aartsrivaal China niet. Zakenbank GoldmanSachs waarschuwt evenwel voor een herordening van valuta in de 21e eeuw, te beginnen in 2021. Intussen winnen goud en zilver aan waarde, omdat beleggers de centrale banken wantrouwen. Centrale banken volgen het voorbeeld van de Chinese Centrale Bank, de eerste die een digitale munt introduceerde. Er komen steeds meer joint-ventures tussen banken en techbedrijven, niet-banken dus. De prijzen van goud en zilver blijven in 2021 stijgen, met zo af en toe weer een terugslag. De financiële markt wordt ook overspoeld met drugskapitaal en andere illegale geldstromen. Deze middelen worden weggesluisd om vervolgens in een zwarte economie te worden aangewend. Vooralsnog beperkt het overheidsingrijpen zich tot de banken en accountants die met steeds meer AFM-voorschriften te maken krijgen. In 2021 wordt dit nog urgenter.

Trendkleuren in 2021: wit, geel en groen. In interieurs: blauw.

De Digitale Werkplek.

Het kantoorleven uit pre-coronatijden is voorgoed voorbij. Kantoorwerkers werken in 2021 grotendeels thuis, hooguit nog 1-2 dagen per week op kantoor. Mensen gaan ook kritischer kijken naar hun woonlocatie. Waarom nog relatief klein behuisd wonen op een dure locatie nabij je werk, als je steeds vaker online werkt? Binnenlandse migratie naar groene, ruime en goedkopere krimpregio’s begint op gang te komen. Nu al is de Achterhoek van krimpregio getransformeerd naar groeiregio. Plattelandsgemeenten kunnen zo een nieuwe toekomst krijgen. Randstad en Randland gaan zo meer in elkaar overlopen. Al in 2020 werden delen van de Randstad een krimpgebied, zeker Amsterdam zal in 2021 verder krimpen, maar dat geldt voor alle 5 grote steden.

Dat heeft forse gevolgen voor de kantorenmarkt. Kantoren worden dunbevolkt, maar krimpen nog niet in oppervlakte. Werkgevers vergoeden koffie en wc-papier en werkplek-kosten voor personeel thuis. De preteconomie stort in: in de horeca komt een koude sanering, die driekwart van de horecabedrijven niet overleeft. Ook de meeste clubs en discotheken overleven niet. Maar ook de huizenmarkt gaat veranderen. We leren te leven van lockdown naar lockdown, ook als er een vaccin/medicijn tegen corona komt. De single people society is over zijn hoogtepunt heen. We gaan weer dorpjes, groepjes, communities vormen. Dit wordt de nieuwe tribalisering. Het tuinhuis waar je rustig en Arbo-verantwoord in kan werken, wordt de nieuwe leasebak.

Al in 2025 komen kleine elektrische vliegtuigen op de markt, die een start- en landingsbaan van maar 300 meter nodig hebben, en die 6-20 passagiers voor een habbekrats vervoeren van de ene kant van het land naar de andere. Zo ontstaan nieuwe kleine airlines en nieuwe verdienmodellen. Dit gaat ten koste van het autorijden. In 2021 gaan we daar al op voorsorteren door minder uit te geven aan nieuwe auto’s. De occasionmarkt blijft het goed doen. E-bikes, nu ook in driewielvorm, worden een volwaardig vervoermiddel.

Maar we gaan niet allemaal permanent thuiswerken. Een voorbeeld. Ondernemer ir Theo Wolters: “Mijn ingenieursbureau heeft maanden gewoon 100% thuisgewerkt en dat gaat wel, maar de kwaliteit daalt door de afgenomen interactie en de mensen raken het helemaal zat. Inmiddels al weer een paar weken 100% op kantoor, tot ieders vreugde. Thuiswerken mocht altijd al maar dat willen ze niet. En door corona lijkt het zelfs eerder af dan toe te nemen: als iets moet is de lol er gauw vanaf”.

Heel veel administratieve kantoorbanen zijn überhaupt overbodig en zullen op termijn gaan vervallen door automatisering. Een grote poel van Havo-personeel van boven de 50 is eigenlijk nutteloos geworden. Die zullen we moeten omvormen tot eenvoudige zorgverleners, misschien zelfs vooral sociaal: er is sterke behoefte aan mensen die een praatje maken met zieken en ouderen, nu het echte zorgpersoneel te druk is met formulieren invullen.

Gig-economie van hosselen is voorbij

Tegelijkertijd is vanaf 2021 de gig-economie voorbij. De Amerikaanse regering verplichtte Uber al in 2020 om de zzp-chauffeurs in loondienst te nemen. Dit vormt het begin van het einde van de gigeconomie, waarbij platforms zzp-ers laten hosselen voor verre buitenlandse eigenaren. De rest van de platformeconomie zal volgen.

Big Government door een wereldwijde staatsgreep

De overheid is de grote winnaar van de coronacrisis. Veel bedrijven en branches liggen aan een overheidsinfuus. We krijgen Staatskapitalisme. Maar voor de coronacrisis waren we juist getuige van de implosie van de overheidsmachinerie, ooit een van de beste ter wereld. Denk bijvoorbeeld aan de Toeslagenaffaire bij de Belastingdienst en de falende asielindustrie. Tegelijkertijd zijn overheidsdiensten te duur. Futuroloog prof. Wim de Ridder becijferde al eerder dat bedrijven als Google en Amazon al het overheidswerk 25-50% goedkoper zouden kunnen uitvoeren. Veel werk in 2021 dus voor IT-ers, hervormers, innovatoren en andere saneerders van de vastgelopen overheidsmachinerie.

Klimaat en energie

Nu biomassa weggevallen is, en er geen ruimte en draagvlak meer is voor voldoende windparken, kan de transitie naar fossielvrije energie alleen nog maar doorgaan als kernenergie daarin een hoofdrol krijgt. Die ommekeer komt in 2021: met steun van de bevolking zal het nieuwe kabinet serieus gaan werken aan de planning van kerncentrale Borssele 2, mogelijk een APR 1400 van het Koreaanse KEPCO. Tegelijk wordt gestart met de ontwikkeling van een Nederlandse thoriumcentrale voor over 20 jaar. De Klimaatkerk krijgt het moeilijk, de markt voor klimaatalarmisme krimpt, van de immer boze Zweedse klimaatactiviste met vlechtjes Greta Thunberg horen we weinig meer. Iedere politicus die in 2021 nog het woord ‘stikstof’ of pfas’ in de mond neemt, zal uitgejouwd en weggehoond worden. Het door de overheid gecreëerde non-probleem van stikstof, pfas en Natura2000 gebieden, ebt weg. Nederland heeft al meer Natura2000-gebieden dan het veel grotere Frankrijk. Maar de naweeën van het klimaatbeleid van de afgelopen jaren doen zich in 2021 voelen. De bouw draait slecht, er worden minder woningen gebouwd, ondanks de hoge woningnood. Bestaande woningen worden meer waard, zeker omdat burgers blijven investeren in het verfraaien van huis en tuin. Het miljarden verslindende klimaatbeleid implodeert. De Klimaatkerk haalt bakzeil, al zal dat nog niet zo 123 gecommuniceerd worden. Het gasverbod is mislukt, maar de rapportages daarover zijn slim over de verkiezingen heen getild. Zoals gezegd: biomassa is een aflopende zaak, hoewel ook in 2021 nog biomassacentrales gebouwd worden, met subsidietoezeggingen voor 7 jaar.

 

Dit en meer in de nieuwe standaard trendlezing Trends 2021: de Post Corona Wereld

https://www.youtube.com/watch?v=spn-J7Mrk0U&ab_channel=AdjiedjBakas

 

© 2021 DEXTER VISIONS Website door: Gibreto